PR-video for spillestedet Forbrændingen

/, PR-billeder, Video/PR-video for spillestedet Forbrændingen

PR-video for spillestedet Forbrændingen

Af fotograf Kim Matthäi Leland

Læs om, hvordan jeg producerede en PR-video for spillestedet Forbrændingen i Albertslund. Videoen havde til formål at fortælle om et nyt koncept for hip hop-koncerter, “Hold kæft og rap!”.

Rapperen Pede B er kurator/booker og vært for en ny koncertrække på Forbrændingen, og derfor ville spillestedets PR-chef Niels Christian gerne have lavet en video, hvor Pede præsenterer konceptet. Videoen skal især leve på de sociale medier. Pede B har selv mange følgere på sociale medier og kan ved at dele videoen være med til at skabe opmærksomhed omkring koncerterne.

Videoen skulle målrettes unge i alderen 15 til 25-30 år, og PR-chefen kontaktede mig derfor og bad om en kort video, der var stramt klippet og fortalt i et billedsprog, der passer til målgruppen.

Jeg ping-pongede frem og tilbage med PR-chefen skriftligt og pr. telefon, og sammen endte vi med et koncept, der samtidig skulle give plads til hovedpersonen Pede B’s evner til at improvisere og finde på indhold på stedet.

Selve optagelsen fandt sted i teknik-kælderen under spillestedet. Vi placerede Pede på en stol midt i rummet, og bagved var anbragt en pladespiller, mixer og diverse DJ-udstyr – for at give den rigtige hip hop-stemning.

Behind-the-scenes-billede af video-optagelsen med Pede B

Behind-the-scenes-billede af video-optagelsen med Pede B

Kameraer
Jeg optog på to kameraer:

Et Fujifilm X-T2 med objektivet 23mm f/2, ubemandet på en tripod. Kameraet var sat til autofokus (AF-C), da Pede bevægede sig en del frem og tilbage i stolen. Jeg optog i 4K, så jeg havde mulighed for at lave tættere beskæringer i redigeringen – mere om det senere.

Og et Fujifilm X-Pro2 med objektivet 56mm f/1.2, som jeg selv betjente, siddende ved siden af Pede. Det skulle give nogle “håndholdt”-udseende optagelser, som jeg kunne klippe til. Dog var det ikke ægte håndholdt (da dette ville give for mange mikro-rystelser), men på en monopod. Jeg optog i 1080p og AF-C – autofokus fulgte ret fint med, når han bevægede sig. 56mm-objektivet kan give nogle lækre nærbilleder med lille dybdeskarphed.

Begge kameraer var sat til filmsimulationen Classic Chrome med highlight tone -2, shadow tone -2, sharpness -3 og noise reduction -1.

Jeg optog i 25 fps og med en lukkertid på 1/50 sekund.

Desuden havde jeg et GoPro-kamera kørende, som ovenstående behind-the-scenes-billede er grabbet fra.

Lyd
Pede blev udstyret med en knaphulsmikrofon og microport-sender fra Saramonic. Microport-modtageren satte jeg på X-T2-kameraet, forbundet med kabel til mic-indgangen. Dejligt med høretelefon-udgang på X-T2’s batterigreb, så man kan tjekke, at lydniveauet er OK 🙂

Som backup havde jeg en Olympus lydoptager kørende under hele seancen.

Lys
Lyset kom fra et Aputure LED-panel i en gennemlysningsparaply. Jeg valgte at placere lyset lige bag X-T2-kameraet, sådan at det lyste Pedes ansigt op nogenlunde lige meget på begge sider af ansigtet.

Optagelsen
Vi tog tre takes, hvor Pede lige så stille fik talt sig varm. Det tredje take var bedst og var det, jeg endte med at bruge. Før og efter de tre takes tog jeg lidt dæk-billeder med X-Pro2’eren: Pede bagfra, der snakkede med Niels Christian, nærbillede af Pede, der holder sin kasket osv. Desuden et par optagelser, hvor han direkte til kameraet siger “Hold kæft og rap!”, som er navnet på det nye koncert-koncept.

Redigering
Jeg redigerede i Final Cut Pro X med multicam-funktionen. Det er en supersmart funktion, hvor programmet synkroniserer optagelserne fra forskellige kameraer ud fra lyden, og så kan man kan klippe imellem vinklerne. Der var altså ikke noget med at sidde og synkronisere pr. håndkraft ud fra et klaptræ el.lign. – den del gør Final Cut for én.

Andre redigeringsprogrammer som fx Premiere Pro og Davinci Resolve 12.5 har også multicam-funktion.

Multicam-funktionen i Final Cut Pro X. Man kan lave det første rå-klip ret hurtigt ved at køre optagelserne igennem og taste nummeret på den ønskede vinkel (i dette tilfælde 1,5 eller 6) – lidt ligesom når en producer laver live-TV. Klippene kan derefter finpudses.

Multicam-funktionen i Final Cut Pro X. Man kan lave det første rå-klip ret hurtigt ved at køre optagelserne igennem og taste nummeret på den ønskede vinkel (i dette tilfælde 1,5 eller 6) – lidt ligesom når en producer laver live-TV. Klippene kan derefter finpudses.

Fordelen ved 4K
Som nævnt optog jeg i 4K på hovedkameraet, der filmede Pede forfra. Videoen skulle “kun” ende med at være i 1080p (dvs. 1920 x 1080 pixels), så hvorfor optage i 4 gange så høj opløsning? (3840 x 2160). Svaret er: indklip.

Ved at optage med et forholdsvist vidvinklet objektiv (23mm svarer til ca. 35mm i FF-terminologi), så har jeg både mulighed for at vise et totalbillede (dvs. bruge billedet, som det er), eller en croppet udgave af billedet, hvis jeg vil have et nærbillede af Pedes ansigt, hænder eller andet. Det er endda muligt at lave en zoom i efterbehandlingen, hvis man har lyst til det. Man kan altså croppe/zoome op til 200 procent uden at det går ud over slut-opløsningen på de 1080p.

Ved at optage i 4K kan man lave flere forskellige beskæringer ud fra samme rå-optagelse – og stadig ende med et slutprodukt i 1080p.

Ved at optage i 4K kan man lave flere forskellige beskæringer ud fra samme rå-optagelse – og stadig ende med et slutprodukt i 1080p.

Musik
Man skal naturligvis kun bruge musik, som man har rettighederne til. Der findes en del udbydere af underlægningsmusik på nettet, men jeg var så heldig at en ung mand i mit netværk, Casper Thomasen, havde produceret noget musik, der passede rigtig godt til videoen her, og vi lavede en aftale om, at jeg kunne bruge det. Et enkelt sted har jeg forlænget en pause i musikken for at få det til at passe med Pedes ordstrøm.

Feedback fra kunden
Forbrændingens PR-chef Niels Christian havde heldigvis nogle gode meninger om, hvordan han gerne ville have videoen. Derfor sendte jeg ham et link til den første rå-klippede udgave, så han kunne give mig noget feedback. Han bad fx om at få den klippet endnu strammere og gav forslag til, hvad jeg kunne klippe ud for at gøre den kortere. Efter et par korrekturgange frem og tilbage stod vi med det færdige produkt, som både han og jeg er godt tilfredse med.

Her kan du se det færdige resultat. Husk at vælge HD og fuld skærm 🙂

Og kontakt mig, hvis du vil høre om, hvordan jeg kan hjælpe dig med videoer.

2017-03-03T16:17:49+00:00 3. marts 2017|Categories: Koncerter, PR-billeder, Video|